BFC Törökország után, a bajnoki rajt előtt - interjú Domján Attilával és Bozai Attilával

Csapatunk vasárnap 13:00-kor az FC Ajka együttesét fogadja a Merkantil Bank NB II 21.fordulójában. Játékosaink túl vannak a felkészülési időszakon, sok edzés és 2 hazai és 3 nemzetközi mérkőzés van a hátuk mögött. A bajnoki rajt előtt Domján Attila vezetőedzővel és Bozai Attila asszisztensedzővel beszélgettünk.

Hogy értékelitek az elmúlt közel 1 hónapot?

D.A.: Szerintem rendben volt minden, a hangulattal is, a minőségi munkával is. Nagyon jó volt, hogy ki tudtunk menni Törökországba. Az edzőtábor jót tett a csapatnak, a csapatszellemnek és remek körülmények között tudtunk dolgozni, tehát összességében sikeresnek értékelem, de igazán akkor tudjuk azt mondani, hogy sikeres volt a felkészülés, ha a rajtnál pontokat tudunk gyűjteni.

B.A.:  Én is úgy gondolom, hogy jól sikerült a felkészülés, de amit „Bozsó” is említett, az első bajnokin fog kiderülni, hogy összeállt-e a csapat úgy, ahogy kell. Az biztos, hogy Törökország jót tett a csapatnak, egy kis változatosság volt, komoly ellenfelekkel tudtunk játszani, jó körülmények között tudtunk folyamatosan füves pályán edzeni, jó időjárás mellett, úgyhogy ez biztos, hogy a csapatnak is lökést adott. Ami kisebb probléma volt, hogy amikor visszajöttünk, akkor volt talán itthon a legrosszabb idő. Néhány napra műfűre költöztünk, de most már visszaállt a rend, és ez nem lehet akadálya a jó szereplésnek. Bízunk benne, hogy jól fog sikerülni a hétvégi első mérkőzés.

Korábban ti is aktív labdarúgók voltatok, Boza volt Siófokon is, sok mindent megéltetek már. Mennyire befolyásolja a játékosokat az átállás, hogy Törökország után újra kellemetlen időjárási viszonyok vannak?

D.A.: Ez a mostani helyzet szerintem még istenes, mint ami régebben volt. A körülményekre nem panaszkodhatunk. Kétségtelen, hogy volt egy pár nap műfű, de az nem befolyásolhatja annyira a munkát, hogy arra fogjunk bármit is. A létesítményvezetőnk, Horváth Márton és a kollégái lehetővé tették, hogy bent edzhessünk a stadionban. Taktikai dolgokat, tulajdonképpen mindent itt bent tudunk gyakorolni a centerpályán, tehát itt nem lehet kifogás.

B.A.: Kicsit úgymond a magyar télből elmentünk jobb körülmények közé. Kellemes 14-15 fok hőmérsékletű időjárás volt. A pályák jók Törökországban, összességében szerintem mindenkinek lökést adott mentálisan is. Egy hétig együtt voltunk, ami mindig jót tesz egy csapatnak. Közös programok voltak, délelőtt, délután edzettünk, volt 3 komoly felkészülési meccsünk. A visszatérés előtt már nyilván mindenki kicsit várja, hogy jöjjünk haza, hiába vagyunk remek helyszínen. Itthon aztán szembesülünk vele, hogy mások a körülmények. Ilyen a focisták élete. Örülni kell, hogy ilyen lehetőségek vannak, mint amilyen a mostani edzőtábor volt, a mai világban ezt meg kell becsülni.

Az edzőtábor során a csapat pályára lépett a török Demre Belediyespor, a macedón Shkendija és a lengyel Jagiellonia Bialystok ellen. Mekkora értéke van az ilyen nemzetközi edzőmeccseknek?

D.A.: Mindenképpen értékes nemzetközi mérkőzéseket játszani, két dolog miatt is. Egyrészt a játékosok is máshogy állnak hozzá egy ilyen meccshez, sokkal jobban felszívják magukat, amikor jobb minőségű ellenféllel játszunk. Másrészt nekünk olyan szempontból értékes, hogy látjuk a hibákat, sokkal jobban kitükröződnek, amik a csapaton belül vannak, vagy jellemzik a csapatot, akár a csapatjátékban, akár egy-egy személynél. Duplán értékesek ezek a találkozók! Ehhez képest a bajnoki főpróbán a Dunaújváros ellen már nem azt láttuk egy-két játékostól, ami elvárható lenne egy héttel a rajt előtt. Itt már nem fér bele, és ezen sürgősen változtatnunk kell, amit az öltözőben természetesen szóvá is tettünk.

B.A.: Három különböző nemzetiségű csapattal meccseltünk: törökök, macedónok és a lengyelek. Ismerve ezeket az országokat és a futballkultúrájukat, teljesen eltér a magyartól, emiatt is jó volt ilyen csapatokkal játszani. A másik, hogy a Shkendija és a Jagiellonia első osztályú klub, ott más tempóban futballoztak, mint amit az NB II-ben megszoktunk. Ezáltal azt éreztük a csapaton, mintha úgy léptek volna pályára, mint amikor egy bajnoki van. Senkit nem kellett felpörgetni, senkit nem kellett motiválni. Mindenki várta ezeket a meccseket, és ez jót tett. Ahogy a Bozsó is említette, ott azért kijöttek a hibák, akár egy letámadásban, akár egy tolódásban. Az ellenfél támadásánál ha egy kicsit nem úgy koncentráltunk, ahogy kell, ezek a csapatok azonnal megbüntettek bennünket. Lásd a lengyel csapatot: 15 percig fej-fej mellett mentünk, majd úgy büntettek meg minket, hogy létszámfölényben voltunk a 16-osunkon belül, mégis gólt kaptunk. Más szintet képviselnek, de ez a csapat fejlődését mindig jól szolgálja. Ha több ilyen meccset tudnánk játszani, az lenne a jó, mert folyamatosan tudnánk fejlődni, és a játékosok gyorsabb gondolkodásra, gyorsabb cselekedetekre lennének rákényszerítve.

Az edzőtábor dobott valamit a hangulaton, amit ide az utolsó hétre is át lehetett menteni?

D.A.: Szerintem az mindig jó, ha egy csapat el tud menni edzőtáborba akár belföldön, akár külföldön. Az meg, hogy ilyen jó időben, ilyen jó pályákon, ilyen jó körülmények között tudtunk készülni, különösen jó, mert itt néha előtérbe kerülnek olyan játékosok is, akik nem vezéregyéniségek. Jobban megismerjük a játékosokat, ők is egymást, jobban megnyílnak az emberek ilyenkor, amikor idézőjelben össze vagyunk zárva. Az edzőtábor mindenképpen ezt szolgálta. Új játékos nem érkezett, így nem kellett azzal foglalkoznunk, hogy bárki ide beilleszkedjen, vagy megismertetni nap mint nap a filozófiánkat. Lényegében mindenki tudja a feladatát, illetve hogy a posztok szerint mit képzelünk el, így arra ment valóban az idő, hogy minőségi munkát tudjunk végezni, és ezáltal a csapaton belül is még jobban összecsiszolódtak a játékosok.

B.A.: Az edzőtábor sokszor az új játékosoknak egy nagyon jó beilleszkedési lehetőség, bár itt most nem voltak változások a keretben az érkezőket tekintve.  Eddig se panaszkodhattunk, hogy nem jó a hangulat az öltözőben, úgy érezzük, hogy a csapat együtt volt az őszi szezon során, akkor is, amikor nem voltunk annyira sikeresek. Szerintem ez kint tovább erősödött. Sokkal jobban meg tudtunk ismerni több olyan játékost, akinek a hangját amúgy alig halljuk a hétköznapok során. Mivel a nap 24 órájában szinte együtt voltunk, olyan játékosokkal is többet lehetett beszélgetni, akikkel itthon kevesebbszer volt lehetőség. Az ő kapcsolatukat is erősíti egy ilyen edzőtábor.

Hétvégén az FC Ajka ellen kezdünk a bajnokságban. Milyen mérkőzést és eredményt vártok?

D.A.: Ahogy nálunk se volt nagy mozgás, az Ajka is együtt maradt. Nagyjából olyan mérkőzésre lehet számítani, mint az őszi volt. A két csapat hasonló képességű, ezért szoros meccset várok. Nyilván hazai pályán győzelemre fogunk játszani, csak a 3 pont az elfogadható!

B.A.: Az első mérkőzésnek azt gondolom mindig nagy jelentősége van, teljesen mindegy milyen osztályban játszik egy csapat. A két együttes valóban körülbelül hasonló játékerőt képvisel, függetlenül attól, hogy pontszámban most előrébb állunk, mint az Ajka. Biztos, hogy nem lesz egy sok gólos mérkőzés, az időjárás is közbeszólhat egy kicsit, ahogy a pálya talaja se olyan még, mint amilyen majd 1 hónap múlva lesz. Az Ajka minden bizonnyal úgy jön ide, hogy ponttal, pontokkal szeretne távozni, ezért küzdelmes, kemény mérkőzés lesz. A célunk nem lehet más hazai pályán, mint megnyerni a találkozót!

2022.01.29. 09:36

Vissza

Tabella

 •   M GY D V P
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               

BFC Siófok Sportszolgáltató Kft.

H-8600 Siófok, Révész Géza utca 11.

Telefon: 06/84/ 311-536

E-mail: info@bfc-siofok.hu